De ziekte van Crohn

De ziekte van Crohn is een inflammatoire darmziekte. Het veroorzaakt ontsteking van het slijmvlies van de spijsverteringskanaal, wat kan leiden tot buikpijn, ernstige diarree en zelfs ondervoeding. Ontsteking veroorzaakt door de ziekte van Crohn kan voorkomen op verschillende locaties van het spijsverteringskanaal bij verschillende mensen. De ontsteking veroorzaakt door de ziekte van Crohn verspreidt zich vaak tot diep in de lagen van de getroffen darm weefsel. Zoals colitis ulcerosa, een ander gemeenschappelijk darmziekte, kan de ziekte van Crohn zowel pijnlijk en slopend zijn, en kan soms leiden tot levensbedreigende complicaties. Hoewel er geen bekende genezing is voorde ziekte van Crohn, kunnen therapieën de symptomen verminderen en zelfs leiden tot een langdurige remissie. Met behandeling zijn veel mensen met Crohn ziekte in staat om goed te functioneren.

Symptomen van de ziekte van Crohn

Symptomen van de ziekte van Crohn kunnen bij verschillende mensen in verschillende locaties van het lichaam voorkomen. Bij sommige mensen wordt alleen de dunne darm aangetast. Bij andere mensen, wordt de ontsteking beperkt tot de dikke darm. De meest voorkomende locaties van ontsteking veroorzaakt door de ziekte van Crohn zijn het laatste deel van de dunne darm (ileum) en de dikke darm. Ontsteking kan beperkt blijven tot de oppervlakte van de darmwand, wat kan leiden tot littekenvorming (stenose) maar ontstekingen kunnen ook  door de darmwand spreiden (fistels). Symptomen van de ziekte van Crohn kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen zich plotseling voordoen maar ook geleidelijk. De symptomen kunnen zich ontwikkelen zonder waarschuwing. Mensen met de ziekte van Crohn hebben soms een tijdje geen klachten of symptomen (remissie). Wanneer de ziekte actief is, zijn de symptomen onder andere:

Lijst van de symptomen van de ziekte van Crohn:

Diarree. De ontsteking van de ziekte van Crohn veroorzaakt dat cellen in de aangetaste delen van de darm   grote hoeveelheden water en zout uitscheiden. Omdat de dikke darm het overtollig vocht niet volledig kan absorberen wordt diarree veroorzaakt. Intensieve darmkrampen kunnen ook bijdragen aan dunne ontlasting. Diarree is een gemeenschappelijk probleem voor mensen met de ziekte van Crohn.

Buikpijn en krampen. Ontsteking kan ulceratie van het darmwand veroorzaken. Delen van het darm zwellen op worden uiteindelijk bedekt met littekenweefsel. Dit heeft op het spijsverteringskanaal en kan leiden tot pijn en krampen. Matige gevallen van de ziekte van Crohn lijdt meestal slechts tot milde ongemak, maar in de meer-ernstige gevallen, kan de pijn ernstig zijn en  misselijkheid en braken omvatten.

Bloed in ontlasting. Eten dat zich beweegt door de spijsverteringskanaal kan veroorzaken dat ontstoken weefsel gaat bloeden, en soms gaan getroffen darmen ook vanzelf bloeden. Helder rood bloed kan dan in de toiletpot gezien worden of is donkerder bloed vermengd met de ontlasting. Er kan ook bloed in de ontlasting zijn die je niet ziet (occult bloed). Zweren. De ziekte van Crohn kan zweren op het oppervlakte van de dunne darm veroorzaken die uiteindelijk grote zweren diep in – en soms door – de darmwand vormen. Er kunnen ook zweren in mond vormen die lijken op aften. Verminderde eetlust en gewichtsverlies. Buikpijn en krampen en de ontstekingsreactie in de wand van de darm kan invloed hebben op zowel de eetlust en het vermogen om eten te verteren en te absorberen.

Andere symptomen van de ziekte van Crohn:

Mensen met een ernstige ziekte van Crohn kunnen ook last hebben van het volgende:

 • Koorts
 • Vermoeidheid
 • Reuma
 • Oogontsteking
 • Zweertjes in de mond
 • Huidaandoeningen
 • Ontsteking van de lever
 • Vertraagde groei of vertraagde puberteit bij kinderen

 

Wanneer moet een arts gezien worden voor de ziekte van Crohn?

Raadpleeg uw arts bij aanhoudende veranderingen in het ontlastingspatroon, of de volgende symptomen van de ziekte van Crohn:

 • Buikpijn
 • Bloed in de ontlasting
 • Aanvallen van diarree die niet reageren op medicatie
 • Onverklaarbare koorts die langer duurt dan een dag of twee